logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Napelemek hálózatra visszatáplálása

2024. január 1-jétől a korábbi éves szaldóelszámolásból bruttóelszámolásba kerültek át azok a felhasználási helyek, ahol a villamosenergia-hálózati elosztói engedélyes nyilvántartása szerint 2023. december 31-ig eltelt már 10 év a jellemzően napelemes háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzembe helyezése óta. Ez azt jelenti, hogy a bruttóelszámolás során az MVM már külön szerepelteti a számlán az elszámolási időszakban a mérési ponton vételezett és így befizetendő energia teljes mennyiségét és a betáplálás teljes mennyiségét. 

Az érintett felhasználási helyeken üzemelő HMKE szaldós elszámolásának lezárásához 2023. december 31-i dátummal elszámolószámla készült a területileg illetékes villamosenergia-hálózati elosztói engedélyes adatszolgáltatása alapján. Az ezt követő fogyasztás és betáplálás már bruttó elszámolású. 

Szintén fontos változás, hogy 2024. január 1. után havi elszámolást végez a villamosenergia-hálózati elosztó. Az ehhez szükséges elszámolási alapadatokat a mérők távleolvasásával vagy helyszíni leolvasásával állapítják meg. A továbbiakban tehát nem lesz részszámlázás, így a korábban megszokott mérőállás-diktálásra már nincs szükség. 

Természetesen annak sincs akadálya, hogy a fogyasztó a saját mérlegelése szerint a megtermelt villamos energiát felhasználja, ezáltal pedig az elosztói hálózatból vételezett fogyasztásának mértékét csökkentse. 

A megtermelt villamosenergia-betáplálás elszámolása versenypiacon szerződött, számlakibocsátásra kötelezett ügyfeleink esetében a honlapunkon található tájékoztató szerint kiállított számla alapján lehetséges: https://www.mvmenergiakereskedo.hu/villamosenergia/HMKE-szamlazasi-tajekoztato

Milyen teendőim vannak? 

Amennyiben a HMKE által megtermelt villamos energia elszámolása korábban szaldóelszámolásban történt, de át kell állni bruttóelszámolásra, az átsorolást a területileg illetékes villamos energia elosztói engedélyes és villamosenergia-kereskedője végzi. Erről a tulajdonos írásbeli tájékoztatást kap. 

Bővebb információt a területileg illetékes villamosenergia-hálózati elosztója vagy villamosenergia-kereskedője weboldalán talál. 

Ki a területileg illetékes hálózati szolgáltatóm? 

A hálózatba visszatáplálás műszaki feltételeiről itt olvashat további részleteket.

A napelemek telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatban itt olvashat további részleteket.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.