logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Napelem telepítése, elszámolás

A napelemek által termelt villamos energiával modern, környezetbarát technológia segítségével állíthatja elő energiaszükségletét, csökkentheti környezeti terhelését, és javíthatja energiafelhasználását. Amennyiben kisfeszültségről vételezi az energiát, 50 kVA rendszerméretig a lakossági fogyasztókra vonatkozó engedélyeztetési folyamat vonatkozik az önkormányzatokra is.  

A nappal megtermelt saját villamos energiából közvetlenül működtetheti gépeit, berendezéseit a termelés és a fogyasztás megfelelő összehangolása esetén, ezáltal jelentős mértékben fedezheti nappali energiaszükségletét. A visszatáplálás elleni védelemmel ellátott napelemes beruházás akár 3-6 év alatt megtérülhet a fogyasztási szokások, a pontos műszaki tartalom, a hálózati engedélyes által meghatározott műszaki feltételek, valamint a villamosenergia-díjak alakulásának függvényében. 

Az MVM Csoport egyik tagvállalatánál rendelkezésre áll ide vonatkozó megoldás. Ha az önkormányzat tervezi elektromos töltők telepítését, ajánljuk szíves figyelmébe az alábbi tájékoztató weboldalakat. 

További információk: https://mvmoptimumzrt.zendesk.com/hc/hu/categories/10720282533138-Napelem-kisokos 

A szaldó elszámolás igénybevételének feltételei az önkormányzat számára 

A szaldóelszámolást azok a felhasználók vehetik igénybe, akik 2023. szeptember 7-ig megtették az igénybejelentést az elosztói engedélyes felé, és rendszerüket 2026. január 1. előtt készre jelentik. Ekkor az üzembe helyezéstől számított 10 évig van lehetőség szaldóelszámolással villamos energiát termelni a napelemes rendszer által. Így azokon a fogyasztási pontokon, ahol korábban (akár hónapokkal) megtörtént az igénybejelentés, de még nem lett napelemes rendszer kiépítve, érdemes a beruházást elindítani, hogy a kedvező szaldóelszámolással tudjanak napelemes rendszert telepíteni. 

Azok a fogyasztási helyek, akik nem jogosultak szaldóelszámolásra (vagy nem kérik azt), bruttóelszámolásba kerülnek, ahol a fogyasztás függvényében a megszokott módon kell fizetni (mintha nem is lenne napelemes rendszer telepítve), a hálózatba visszatáplált villamos energiát pedig külön el lehet számolni. Természetesen annak sincs akadálya, hogy a fogyasztó a saját mérlegelése szerint a megtermelt villamos energiát elfogyassza, ezáltal pedig az elosztói hálózatból vételezett fogyasztásának mértékét csökkentse.  

https://mvmoptimum.hu/blog/napelem/brutto-elszamolas/ 

A hálózatba visszatáplálás műszaki feltételeiről itt olvashat többet.

A hálózatba visszatáplálás kereskedelmi feltételiről itt olvashat többet.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.