logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Mérés és elszámolás

Mérés

A felhasznált gázmennyiség meghatározása és elszámolása a földgázellátási szerződésben rögzített feltételek szerint, a Rendszerüzemeltetőtől rendelkezésre bocsátott mérőállások alapján történik.

Elszámolási mérés 100m3/h vagy annál nagyobb mérővel rendelkező felhasználási hely esetén

A szolgáltatott földgáz mérése bevizsgált, hiteles mérőeszközzel, illetve azok tartozékaival (távadó, átszámító korrektor stb.) történik. A lekötött, forgalmazott és elfogyasztott földgázmennyiség és teljesítmény mérése, illetve meghatározása során a Rendszerüzemeltetők a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény, annak végrehajtásáról szóló 19/2009. (I.30.) Kormányrendelet és az Üzemi és Kereskedelmi Szabályzat vonatkozó rendelkezései szerint járnak el.

Elszámolási mérés 100m3/h mérőteljesítménynél kisebb felhasználási hely esetén

A 20-100 m3/h mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználási helyek esetén a mérési adatokat a területileg illetékes földgázelosztó havi rendszerességgel (hónapon belül különböző időpontokban) biztosítja az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részére. A 20 m3/h mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználási hely esetén a mérő leolvasása évente egyszer történik.


Elszámolás

A fogyasztás elszámolása a földgázellátási szerződésben foglalt megállapodásnak megfelelően vagy

  • 10 naponta, a hónapok végéhez igazodó dekádonként,
  • havonta kétszer,
  • havonta
  • évente egyszer

történik.

Az évente egyszeri elszámolás esetén az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. jogosult két elszámolási (éves mérőleolvasás) időpont között részszámla kibocsátására. A részszámlában elszámolt mennyiség meghatározása a szerződésben rögzített havi mennyiségi adatok, vagy a szolgáltató becslési eljárása alapján történik.

Az elszámolási mérőállás meghatározására úgynevezett diktálós megállapodás köthető. Ebben az esetben a felhasználónak a hónap meghatározott időpontjában a szolgáltató rendelkezésére kell bocsátania az elszámolási mérők aktuális állásait.

Ha a földgázelosztó a fogyasztásmérő berendezés leolvasását nem tudja elvégezni, vagy a felhasználó a mérőállását az erre vonatkozó megállapodástól eltérően nem közli, a fogyasztásmennyiséget az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. becsléssel állapítja meg. Ha a becslést követően valós mérőállás áll rendelkezésre, a tényleges fogyasztásmennyiség a két ismert mérőállás közötti időszakra az Üzletszabályzatban meghatározott módon kerül felosztásra, a becslés alapján kibocsátott számla pedig elszámolásra.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.