logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Januártól megváltozott az elszámolás a tíz évnél idősebb napelemes HMKE-rendszereknél

2024. január 1-jétől a korábbi szaldó elszámolásból bruttó elszámolásba kerültek azok a felhasználási helyek, ahol az áramhálózati elosztó nyilvántartása szerint 2023. december 31-ig eltelt már 10 év a napelemes háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzembe helyezése vagy bővítése óta.

 Ez azt jelenti, hogy a bruttó elszámolás során az MVM már külön szerepelteti a számlán az elszámolási időszakban a mérési ponton vételezett és így befizetendő energia teljes mennyiségét és a betáplálás teljes mennyiségét.

Az érintett felhasználási helyeken üzemelő napelemes HMKE szaldós elszámolásának lezárásához 2023. december 31-i dátummal elszámolószámla készül a területileg illetékes áramhálózati elosztó adatszolgáltatása alapján. Az ezt követő fogyasztás és betáplálás már bruttó elszámolású.

Fontos változás, hogy 2024. január 1. után havi elszámolást végez az áramhálózati elosztó, az ehhez szükséges elszámolási alapadatokat a mérők távleolvasásával vagy helyszíni leolvasásával állapítják meg. A korábban profilos, éves elszámolású felhasználási helyek esetén a továbbiakban tehát nem lesz részszámlázás, így a korábban megszokott mérőállás-diktálásra már nincs szükség, nincs lehetőség.

A betáplálás elszámolása a hatályos jogszabályok szerint az ügyfél által kiállított és megküldött számla alapján történik.
PDF-számla befogadása e-mailben: konto-eszamlafogadas@mvm.hu 
Papírszámla befogadása: MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 7031 Paks,  Pf. 152

A HMKE által termelt villamos energia átvételével, elszámolásával kapcsolatosan a villamos-energia-kereskedelmi szerződésre vonatkozó általános szerződési feltételek, a Villamos-energia-kereskedelmi Üzletszabályzat és a vonatkozó jogszabályok mindenkor hatályos rendelkezései az irányadók.

További információk itt érhetők el

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.