logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Szabálytalan vételezés

A szabálytalan gázvételezés élet- és balesetveszélyes nemcsak a szabálytalanul vételező, hanem a környezete számára is! 

A 19/2009. (I.30.) Korm. rendelet 1. számú melléklete, a Földgázelosztási Szabályzat 18.4 pontja értelmében szabálytalan vételezésnek minősül, ha a felhasználó: 

  • a fogyasztásmérő berendezésen vagy mérési rendszeren elhelyezett nyomóbélyegzővel lezárt zárópecsét vagy egyéb jogi zár (a továbbiakban együtt: plomba) sérülését a földgázkereskedőnek vagy a földgázelosztónak a sérülés észlelését követő 2 munkanapon belül nem jelenti be, 
  • a fogyasztásmérő berendezésen vagy mérési rendszeren elhelyezett plomba, vagy a mérőberendezés megrongálásával a fogyasztásmérő berendezést méretlen gáz felhasználására alkalmassá teszi, 
  • a fogyasztásmérő berendezés megrongálásával méretlen gázt vételez, 
  • a fogyasztásmérő berendezés megkerülésével méretlen gáz vételezésére alkalmas állapotot idéz elő, 
  • a szolgáltatás szüneteltetése esetén önkényes visszakapcsolással vételez, 
  • a nyomás alatti gázellátó rendszert (szállító- és elosztóvezetéket vagy a csatlakozóvezetéket) megbontja, a fogyasztásmérő berendezés vagy a mérési rendszert vagy a nyomásszabályozót jogosulatlanul eltávolítja, vagy a szerződésben meghatározott felhasználási helyen kívüli területre vezet át földgázt, és ezen magatartások valamelyikével méretlenül vételez, 
  • a fogyasztásmérő berendezés nélküli fogyasztás – földgázelosztó üzletszabályzatában meghatározott – feltételeit megszegi. 

Amennyiben a hálózati szolgáltatók szabálytalan helyzetet vagy veszélyhelyzetet észlelnek, illetve ilyen a tudomásukra jut, – akár a szolgáltatás megszüntetésével is – annak elhárításáról azonnal gondoskodnak. Az üzemeltetési körülmények szabálytalanná válása esetén az élet és a vagyon biztonsága érdekében a közvetlen veszélyhelyzet azonnali megszüntetésével kezdeményezik a műszaki-biztonsági követelményeknek megfelelő állapot kialakítását. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elosztó társaságok (hálózati szolgáltatók) tulajdonában lévő fogyasztásmérő berendezés vagy mérési rendszer állagmegóvásáért, annak ki-, és belépő pontján, az esetleges kerülővezeték elzáróján, vagy a csatlakozóvezeték egyéb pontjain elhelyezett zárópecsét (plomba) meglétéért, illetve annak sértetlenségéért a felhasználót terheli a felelősség. A felhasználó köteles minden általa észlelt, a szolgáltatással kapcsolatos rendellenességet a területileg illetékes szolgáltatónak haladéktalanul bejelenteni. 

További információ, illetve. bejelentési felületek a társaságok honlapjain találhatók: 

MVM Főgáz: https://www.mvmhalozat.hu/gaz (lábléc / szabálytalan vételezés)

MVM Égáz-Dégáz: https://www.mvmhalozat.hu/edgaz (lábléc / szabálytalan vételezés)

EON: https://www.eon.hu/hu/egyeb/forms/gazlopas-bejelentese.html

TIGÁZ: https://www.opustigaz.hu/ugyfelek/egyeb-ugyintezes/szabalytalan-vetelezes

E.GAS: https://e-gas.hu (Egyéb mérővel, méréssel kapcsolatos megkeresések) 

MaGáz: https://magaz.hu/szolgaltatasok (Egyéb mérővel, méréssel kapcsolatos megkeresések) 

Ózdi Energiaszolgáltató: http://www.oerg.hu

NGS (Debrecen): https://www.naturalgas.hu

Csepel: https://www.acse.hu

Dunaferr: http://www.isdpower.hu 

 

Az alábbi linken tájékozódhat az Önök fogyasztási helyén illetékes elosztói engedélyesről, kattintson ide!

A nem MVM Csoporthoz tartozó szolgáltatók honlapjain elhelyezett tartalomért felelősséget nem vállalunk. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.