logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Közvilágítás korszerűsítése

Miért érdemes közvilágítást korszerűsíteni? 

A villamosenergia-árak és a rendszerhasználati díjak növekedése arra ösztönzi a települési önkormányzatokat, hogy működési költségeiket csökkentsék. Erre a legalkalmasabb a LED-es világítótestek alkalmazása, hiszen alacsonyabb felvett teljesítmény mellett lehetséges azonos vagy akár magasabb megvilágítási és egyenletességi szint elérése, ezzel együtt pedig jelentős villamosenergia-fogyasztás takarítható meg. Az európai uniós irányelveknek megfelelően a magyar jogharmonizáció alapján 2023. február 24. óta a közvilágításban legnagyobb mennyiségben alkalmazott kompakt fénycsövek gyártását megszüntették. 2027-től pedig a jellemzően közvilágítási lámpatestekben használt nagynyomású nátrium lámpatestek gyártását is megszüntetik. Mindezek miatt a megfelelő minőségű alkatrészek elérhetősége csökken, így a kompakt fénycsöves közvilágítási lámpatestek üzemeltetése és karbantartása hamarosan nagy nehézségekbe ütközik, ezért az önkormányzatoknak és az üzemeltetőknek fel kell készülniük a nagynyomású fényforrást alkalmazó lámpatestek esetében is ennek a bekövetkezésére. A települések döntő többségében a hagyományos technológiával (kompakt fénycső, nagynyomású nátrium) rendelkező lámpatestek üzemelnek, ezért különösen sürgetővé vált az elavult közvilágítási lámpatestek cseréje korszerű, üzembiztos, energiahatékony LED-es világítótestekre. 

A korszerűsítést követően mely tételekben várható árcsökkenés és milyen mértékben? 

Településenként eltérő lehet a megtakarítás mértéke, ezért minden esetben előzetes kalkuláció szükséges. A villamosenergia-felhasználás csökkenése következtében mérséklődik a mért vagy elszámolt villamosenergia-fogyasztás, így összességében a forgalmi alapú fizetendő villamos energia és rendszerhasználati díjak is. A közvilágítás-korszerűsítési projektek további hozadéka, hogy a világítótestek meghibásodási arányának jelentős csökkenése következtében a közvilágítási üzemeltetés és karbantartási díjak összege is mérséklődik. 

Miért érdemes LED-technológiára váltani közvilágításban? 

A villamosenergia-felhasználás csökkentésére legalkalmasabb a LED-es világítótestek használata, hiszen alacsonyabb felvett teljesítmény mellett lehetséges azonos vagy akár magasabb megvilágítási és egyenletességi szint elérése, ezzel együtt pedig jelentős villamosenergia-fogyasztás takarítható meg. 

Az új LED-es technológiával működő világítótestek autonóm, külső beavatkozás nélküli fényáram-szabályozásra képesek: este 23 óra és hajnali 4 óra között, amikor a közterületeken a forgalom jelentősen lecsökken, megközelítőleg 30%-kal alacsonyabb teljesítménnyel működnek. A fényáramszabályozás úgy tesz lehetővé jelentős energiamegtakarítást, hogy a közterületek megvilágítási szintje lényegesen ebben az időszakban sem csökken, így a visszaszabályozás a közlekedésbiztonságot nem veszélyezteti. 

A közvilágítás korszerűsítések átlagosan több mint 40 százalékos energiaköltség-megtakarítást eredményezhetnek, miközben az érintett települések közvilágítása látványosan és jelentős mértékben átalakul: korszerű és jóval fényesebb megvilágítást kapnak. A régi lámpatestek helyett telepített LED-es világítótestek segítségével javulnak a közterületek megvilágításai, ezáltal nemcsak szebbé, de biztonságosabbá is válnak, és a közvilágítás üzembiztosabb működése is támogatott. 

Az MVM Csoport egyik tagvállalatánál rendelkezésre áll ide vonatkozó megoldás. Ha az önkormányzat tervezi a település közvilágítását korszerűsíteni, illetve érdeklődik közvilágítás- üzemeltetési szolgáltatásunk iránt, ajánljuk szíves figyelmébe az alábbi tájékoztató weboldalt. 

https://mvmlumen.hu

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.