logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Közvilágítás általános információ

Mit tekint a villamos energia törvény közvilágításnak? 

Közvilágítás: a külön jogszabályban meghatározott területnek a közlekedés-, köz- és vagyonbiztonság érdekében szükséges összefüggő, rendszeres, meghatározott időtartamú, villamos üzemű megvilágítása. Közvilágítási berendezés: a közvilágítási célt szolgáló eszköz.  

Közvilágítási berendezésnek minősülnek különösen: 
a) a fényforrások és lámpatestek a tartozékaikkal együtt; 
b) a kizárólag a közvilágítás céljait szolgáló tartószerkezetek; 
c) a kizárólag a közvilágítás villamosenergia-ellátását szolgáló vezetékrendszer; 
d) a közvilágítás ki- és bekapcsolását, továbbá szabályozását biztosító vezérlőrendszer (többcélú vezérlési rendszer esetén azonban annak csak a közvilágítás célját szolgáló része). 

Közvilágítási elosztó hálózat: az elosztó hálózat részének nem minősülő, az elosztó tulajdonában lévő, a közvilágítás villamosenergia-ellátását biztosító kapcsolható, illetve szabályozható hálózat. 

Milyen díjakkal jár a közvilágítás működtetése az önkormányzatnak? 

  • Közvilágítási célú villamos energia díja (fizetendő a szerződött villamosenergia-kereskedő felé) – forgalmi, fogyasztásalapú 
  • Közvilágítási célú rendszerhasználati és elosztási díjak (fizetendő a területileg illetékes elosztói engedélyes felé) – forgalmi, fogyasztásalapú (kivéve alapdíj) 
  • Közvilágítási üzemeltetési és karbantartási díj (fizetendő a szerződött közvilágítási üzemeltetési engedélyes felé) – jellemzően az üzemeltetett világítótestekre vetíthető átalánydíj 

Hogyan történik a közvilágítási célú villamosenergia-fogyasztás elszámolása? 

A közvilágítás céljára vételezett villamos energia fogyasztásmérés nélküli elszámolását az elosztó a fényforrások előtétekkel növelt beépített teljesítményeinek összege és a közvilágítási égésidő szorzataként végzi. Amennyiben az elosztó vagy a közvilágításra kötelezett a közvilágítási célra vételezett villamos energia elszámolását fogyasztásmérés adatai alapján kívánja elvégezni, az elosztó köteles a közvilágításra kötelezett teljes területén a leolvasásokat azonos napon elvégezni, a fogyasztási adatokat összegezni, és az összegzett adatokat továbbítani, illetve a rendszerhasználati díjakat az összegzett adatok alapján számlázni. 

Mi alapján tudja az önkormányzat megállapítani a közvilágítási célú teljesítményt? 

Az önkormányzattal szerződött közvilágítási üzemeltetési engedélyes az általa üzemeltetett közvilágítási berendezésekről köteles naprakész nyilvántartást (közvilágítási leltár) vezetni. A közvilágítási engedélyes az önkormányzatok és az állami szervek kérelmére köteles térítésmentesen adatot szolgáltatni. 

Ki végezhet közvilágítási üzemeltetési tevékenységet? 

A villamosenergia-törvény alapján a villamosenergia-ipari tevékenységek végzésének általános feltétele, az engedélyezés általános szabályai közé tartozik, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal engedélye alapján lehet gyakorolni a közvilágítási berendezések üzemeltetését (a közvilágítási elosztó hálózat közvilágítási berendezéseinek kivételével). 

Ki lehet a tulajdonosa a közvilágítási berendezéseknek? 

A fényforrások és lámpatestek (valamint tartozékaik) tulajdonosa jellemzően a közvilágítási üzemeltetési engedélyes, önkormányzat vagy akár harmadik fél. A kizárólag a közvilágítás céljait szolgáló tartószerkezetek tulajdonosa jellemzően az elosztói engedélyes, az önkormányzat vagy akár harmadik fél. A kizárólag a közvilágítás villamosenergia-ellátását szolgáló vezetékrendszer tulajdonosa jellemzően az elosztói engedélyes. A villamos energia törvény alapján a közvilágítási elosztó hálózat: az elosztó hálózat részének nem minősülő, az elosztó tulajdonában lévő, a közvilágítás villamosenergia-ellátását biztosító kapcsolható, illetve szabályozható hálózat. Közvilágítás korszerűsítését megelőzően javasolt a korszerűsítéssel érintett berendezések tulajdonosaival megállapodás megkötése már az előkészítési szakaszban. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.