logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Számlázási módok

Villamos energia versenypiaci vételezése esetén 

A)  Havi tényfogyasztás alapján történő számlázás idősoros mérési pontok (POD) esetében: az elosztói engedélyestől (hálózati szolgáltató) kapott negyedórás mérések havi összesített mennyiségéről készül a számla. 

B)  Átalánydíj (részmennyiség) alapján történő számlázás: A profilos felhasználási helyek esetén az előre meghatározott MÉF (mértékadó éves fogyasztás) alapján történik a havi számla kiállítása. A részszámlák elszámolása az elosztói éves leolvasásakor az elosztó adatai alapján történik meg. 

C)  Havi elszámolás profilos mérési pontok (POD) esetén: az elosztói engedélyes által havi elszámolásban lévő felhasználási helyekre (pl. okosmérés, havi leolvasás az elosztó által) nem MÉF-alapú számlát állítunk ki, hanem az elosztó által küldött elszámolás kerül kiszámlázásra, amennyiben a számla kiállításának a napján rendelkezésre áll a fogyasztási adat. A szerződés időtartama alatt az energia ellenértéke vonatkozásában naptári hónaphoz igazodó elszámolás kerül alkalmazásra, ahol az elszámolási időszak minden naptári hónap 1. napjától a hónap utolsó napjáig tart. 

A villamos energia kapcsán a felhasználó a szerződéses időszakra vonatkozóan eldöntheti, hogy a rendszerhasználati díjat közvetlenül a kereskedőnek fizeti, mint közvetített szolgáltatást (aggregált számla), vagy az elosztói engedélyesnek (ez esetben két külön számla kerül kiállításra). 

Fogalmi magyarázat 

Idősoros POD: a felhasználó azon csatlakozási ponton mért felhasználása tekintetében, amely terhelési görbe regisztrálására alkalmas távlehívható fogyasztásmérővel rendelkezik, és amellyel negyedórás mérési adatok alapján számol el a MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., illetve a területileg illetékes elosztói engedélyes felé. 

Profilos POD: a rendszerhasználók között a kisfeszültségű hálózatról ellátott felhasználó azon csatlakozási ponton mért felhasználása tekintetében, amelynek névleges csatlakozási teljesítménye 3×80 A-nál nem nagyobb és nem idősoros elszámolású, vagy amelyen közvilágítás – vagy egyéb, a közvilágítási hálózatról ellátott, vagy azzal együtt vezérelt világítás (telefonfülke, közlekedési jelzőtábla, reklámvilágítás stb.) – céljára vételez, és nem kéri az elosztó hálózati engedélyestől a fogyasztási helyen teljesítménytárolós, távleolvasható fogyasztásmérő berendezés felszerelését és a mérési adatok alapján történő elszámolást. 

 

Földgáz versenypiaci vételezés esetén 

A) Havi tény fogyasztás alapján történik a számlázás a 20 m3/h és afeletti névleges összkapacitású felhasználási helyek esetében. 

B) A 20 m3/h alatti, névleges összkapacitású felhasználási helyek esetében, előre meghatározott részmennyiség alapján havi számla kiállítása, havi diktálás történik. 

A felhasználó mind a villamos energia-, mind a földgáz-számlázást érintően a következő beállításokat kérheti, amennyiben egyedi szerződése ezzel ellentétes kikötést nem tartamaz: 

A) telephelyenkénti számlázás vagy gyűjtő számlázás (egy számla kerül kiállításra, és a számla mellékleteként a telephelyenkénti részletezés, 31-gyel vagy 41-gyel kezdődő sorszámkiosztású szerződéssel rendelkező ügyfelek esetében); 

B) eltérő fizető megadása. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.