logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Energiahatékonysági beruházások, EKR

2021. január 1-jével hatályba lépett az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. számú törvény (továbbiakban Energiahatékonysági törvény) azon módosítása, melynek révén Magyarországon is bevezették az energiamegtakarítási intézkedések egy új eszközét, az ún. energiahatékonysági kötelezettségi rendszert (továbbiakban: EKR). Az Energiahatékonysági törvény teljes szövege itt érhető el: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1500057.tv 

Az EKR célja az energiakereskedők és az üzemanyag-értékesítők bevonása hazánk energiafelhasználás-csökkentésére vonatkozó európai uniós feladatának teljesítésébe. Az Energiahatékonysági törvény ezért a villamosenergia- és a földgáz-kereskedelmi engedélyeseket, a villamosenergia és a földgáz egyetemes szolgáltatóit, valamint a közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítő gazdálkodó szervezeteket kötelezi a belföldi végfelhasználók körében energiamegtakarítást eredményező intézkedések vagy beruházások megvalósításának előmozdítására, támogatására. A kötelezettek számos módon, akár önállóan, de akár piaci szereplők bevonásával vagy a végfelhasználók közreműködésével is teljesíthetik ezt a kötelezettségüket, a lényeg, hogy a kötelezettek elősegítsék az energiamegtakarítást célzó projektek megvalósítását. Az EKR hazai bevezetésének köszönhetően ezért sajátos módon teremthető finanszírozási forrás az energiahatékonyságot javító beruházások megvalósításában érdekelt energiapiaci szereplők számára.  

Az energiahatékonysági intézkedések, illetve beruházások eredményességét, az elért energiamegtakarítást, a jogszabályi megfelelőséget független energetikai auditorok és auditáló szervezetek ellenőrzik és tanúsítják (hitelesítik). A hitelesítésre jogosultak listáját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nyilvántartása tartalmazza (https://www.enhat.mekh.hu/audit). Hitelesítést követően az úgynevezett hitelesített energiamegtakarítás (továbbiakban HEM) értékesíthetővé válik akár közvetlenül a kötelezettek számára vagy akár a közelmúltban létrejött szervezett piacon (az ún. EKR-tőzsdén, további információ: https://ceegex.hu/hu/ekr/az-ekr-tozsderol). 

A HEM első tulajdonosát, illetve tulajdonosait az energiahatékonysági projekt megkezdését megelőzően az érintett végfelhasználónak és a végfelhasználó döntésére lényeges befolyást gyakorló szolgáltatást (ún. lényeges hozzájárulást) nyújtó közreműködő félnek írásbeli megállapodásban kell kijelölni. 

A kötelezettek (így az MVM Csoport érintett tagvállalatai is) a fentiek szerint – első tulajdonosként történő kijelöléssel vagy vásárlással – adott évben megszerzett HEM-eket az Energiahatékonysági törvény szerinti határidővel és feltételek mentén a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felé bejelentik, és elszámolják a kötelezettségük teljesítésére (https://www.enhat.mekh.hu/ekr). 

A hitelesítésre alkalmas energiamegtakarítás elérését célzó folyamat az energiahatékonyságot javító beruházási, illetve intézkedési lehetőségek feltárásával és EKR-ben történő elszámolhatóságra alkalmasság vizsgálatával indul. Ezért az energiahatékonysági projekt magvalósítása előtt célszerű egy, az EKR-ben járatos energetikai auditort vagy auditáló szervezetett felkeresni, és értékeltetni az energiamegtakarítással kapcsolatos elképzeléseket, a HEM várható mértékét, valamint tájékozódni az elérhető támogatási és finanszírozási formák optimális felhasználásáról. Az energetikai auditorok és auditáló szervezetek jellemzően vállalják a hitelesített energiamegtakarítást eredményező lehetőségek felkutatásától kezdve az auditálás, hitelesítésen át az értékesítés támogatásának vagy tőzsdei kereskedelmének feladatát is. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.