logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés

Kereskedőváltás

A versenypiaci szerződések általában határozott időre szólnak, amelyek esetében a rendes felmondás kizárt. Az egyéb, felmondásra vonatkozó feltételeket az egyedi szerződések tartalmazzák. Megszüntetésükre általában a szerződés végdátumával (fordulónapra) van lehetőség, így az új szerződés kezdődátuma a jelenleg élő szerződés végdátumától (fordulónapjától) lehetséges.  

A határozatlan idejű szerződések megszüntetése is csak a benne foglalt feltételek betartásával lehetséges. Az ilyen versenypiaci szerződések tartalmazzák a vonatkozó felmondási feltételeket, amelyek közül a következők a leggyakoribbak: 

  • felmondási idő (a legkésőbbi dátumot határozza meg, ameddig felmondható a szerződés, pl.: végdátum előtt 30, 60, 90, stb. nap) 
  • felmondási időkorlát (a legkorábbi dátumot határozza meg, amikortól felmondható a szerződés, pl.: a végdátum előtt 60-30 nap között) 
  • LCO (last call option), utolsó ajánlattételi joggal ruházza fel a jelenlegi kereskedőt, azaz az új kereskedő ajánlatának elfogadása előtt biztosítania kell a jelenlegi kereskedő számára az ajánlatadás lehetőségét) 

A versenypiaci szerződések felmondását követően a kereskedők tartozásvizsgálatot végeznek, amelynek időpontjáról tájékoztató levelet küldenek. Kiemelten fontos, hogy lejárt esedékességű tartozás ne legyen a tartozásvizsgálat napján, mert azzal a kereskedőváltás meghiúsul. 

Amennyiben mind a felmondás, mind az ezt követő tartozásvizsgálat sikeres volt, a korábbi és az új kereskedő közösen, a T-21. napon (az érvényes szerződés végdátuma -21 nap) megteszik a területileg illetékes elosztói engedélyes (hálózati szolgáltató) felé a kereskedői ki- és bejelentésüket, amelynek az elosztói engedélyes általi elfogadásával és visszaigazolásával megvalósul a kereskedőváltás. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.